Hari sabtu lepas aku masak daging salai, FOR THE FIRST TIME.
Terima kasih kat gf adik aku si Aim Dot,si Lynda yg tolong belikan daging salai. Dia beli kat kuala pilah, ni kedainnyer
|
Sebab ape aku kata style aku? Sebab masak lemak negeri sembilan tidak mengunakan bawang, tapi aku guna bawang. Br ada manis nya di situ.... Nak masak? Senang aje. Ni bahan-bahannyer. Daging salai,- ikut suka.. Hiris dan rebus dalam air mendidih... aku letak 2 -3 batang serai ngan 4-5 biji bawang putih untuk kurangkan bau arang dan asap yg melekat kat daging tu. Tips: lagi byk daging, lagi byak la serai dan bawang putih yg digunakan. Antara bahan2 yang aku gunakan. Dari kiri: daun kunyit, buah belimbing buluh, serai, kunyit hidup, dan dalam mangkuk tu, daging salai... Sementara tunggu daging lembut dan empuk.. Aku kupas bahan lain. bawang besar 2-3 biji Kunyit hidup seinci Segenggam cili api serai sebatang Semua ni aku blender dgn air. Semua bahan belnder ni aku masukkan aje dalam periuk, biar didih. Daging dah siap, tos kan. Terus masukkan dalam bahan blender yg tgh didih dlm periuk tu... Nak tambah air skit pun boleh biar tenggelam daging tu dgn bahan blender... Biar serap masuk dalam daging bahan tu.. Biar sebentar. Lepas tu aku masukkan Asam keping -2 kpg Buah belimbing buluh -10/15 biji Daun kunyit 1-2 helai Tomato 2-3 biji, potong 4 Biar didih. Kecilkan api, masukkan santan kotak (kecik) dlm periuk.. Tambah air dlm 1/2 cawan untuk cairkan skit santan.. Kacau sebentar. Masukkan stok ayam jenis serbuk, dalam 2 sudu. Rasa. Then done! Makan dengan nasi panas memang terangkat beb!
Ini lah rupanya... Daging Salai Masak Lomak Cili Api, My style
|
Sunday, March 29, 2015
My Kuking, My Style: Daging Salai Masak Lomak Cili Api NIsmilan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment